logo_spelhund_se_black

SEKIRO: SHADOWS DIE TWICE

Utvecklare:
FromSoftware

Utgivare:
FromSoftware (Japan), Activision

Typ av spel/Genre:
Action, Äventyr

Antal spelare:
1 spelare

Platform:
PC, Playstation 4, Xbox One

Snittbetyg på Spelhund:
10/10

BILDER OCH VIDEO

loading...

Vi som har testat spelet på spelhund är följande

Vilhelm Hietanen Ingman
Sekiro: Shadows die twice är ett action/äventyrsspel gjort av FromSoftware, vilka är kända för att ha skapat Dark Souls spelen. Precis som Souls-serien så har Sekiro stor fokus på hög svårighetsgrad, många och imponerande boss-strider och detaljerade områden med mycket att hitta för den som tar sig tid att uttforska. Men eftersom Sekiro är en helt ny IP från FromSoftware så har det också väldigt många nya ideer som gör Sekiro till en helt egen, unik upplevelse.

Sekiro utspelas i en fiktionel version av 1500-talets Japan där demoner och övernaturliga krafter är vanliga. Huvudpersonen är en Shinobi utan namn som bara kallas för Varg. Varg är livvakt åt Kuro, som har en central roll i konflikten som pågår under spelets gång på grund av att han har heligt drakblod som innehåller hemligheten till odödlighet. Men för Kuro så är odödligheten också ne förbanelse, för trots att han kan återuppstå från de döda så drar det också livskraft från de omkring honom, vilket sprider en sjukdom kallad "Dragonrot". Som hans livvakt är det ditt jobb att skydda Kuro från de som vill använda odödlighet för egen vinning och också hjälpa honom att avsluta förbanelsen.

Spelets strider avgörs för det mesta med svärdsstrider mellan Varg och en eller flera fiender. För att besegra en fiende måste man antingen ta sig förbi deras försvar och skada dess liv direkt eller så kan man hänsynslöst attackera och parera väl för att skada dess "posture". När en fiendes posture mätare är full så kan man döda dem direkt med en "Shinobi Execution". Animationerna för varje attack och fiendernas reaktioner är väldigt välgjorda och får varje strid att se väldigt cinematisk ut. Det är som att titta på en film trots att det är en själv som styr varje handling. Särskilt imponerande är boss-striderna. Bossarna har väldigt stor variation av attacker som gör dem väldigt utmanande, men när man lär sig deras mönster så blir striden som en elegant dans. Förutom ett svärd så får Varg också till gång till flera sätt att besegra fiender under spelets gång. Det finns flera olika tekniker som man kan låsa upp med skillpoints man får när man levlar och det finns även olika redskap som man kan använda med Vargs prostetiska arm. Den kan användas för att skjuta shurikens, slåss med yxa eller till och med användas som eldkastare.

Själva områdena i Sekiro är väldigt detaljerade och välgjorda. Ett av redskapen man har till sin hjälp är en grappling hook som låter en lätt nå höga områden vilket ger flera sätt att nå sitt mål. Det finns även sidospår som leder till nya bossar, sidouppdrag och uppgraderingar som gör att det är belönande att utforksa noggrant.

Med strider som är utmanande, underhållande och visuellt imponerande och en stor detaljerad värld med mycket att göra så är Sekiro definitivt årets höjdpunkt. FromSoftware visar att de fortfarande har passion för att göra spel som ger en helt unik, oförlåtande, svår men även belönande upplevelse.

10/10